Wordpress оптимизација

 1. WordPress оптимизација од Yoast
 2. Како да направите фрагмент
 3. роботи txt за WordPress
 4. Трошките на леб на местото

Честитки, драги читатели!

Во оваа статија ние ќе продолжиме со блогирањето тема и тука сакам да ве запознаам со еден приклучок што неодамна го најдов - WordPress оптимизација од Yoast. Јас веднаш ќе ви кажам дека по читањето на приклучокот, јас го инсталирав на блогот без двоумење, и потоа избришав уште тројца други поради нивната бескорисност.

За почеток, според традицијата, мала заднина. Долго време, Јура и јас баравме информации за тоа како да направите прекрасна репортажа на Фејсбук. Можеби сте забележале дека ако ја делиме нашата статија во социјалната. Vkontakte мрежа, таму можете да изберете слика од статијата, која ќе биде прикажана во пост со линк. Фејсбук, од друга страна, сосема избира слика на свој начин, и едноставно е невозможно да се покаже.

Фејсбук, од друга страна, сосема избира слика на свој начин, и едноставно е невозможно да се покаже

Подоцна, откако дознавме за таков концепт како "micromarking", сфативме дека постојат неколку типови на оваа ознака, и секој влијае на тоа како нашите страници, белешки и така натаму ќе бидат разбрани од разни роботи.

На пример, schema.org micromarking се користи за добро разбирање на страницата од Google и Yandex пребарувачите. Откако ја разбравме, го имплементиравме.

Потоа, овде дознавме дека уште еден микропат, Open Graph, ви овозможува да поставите реприза во Фејсбук. Сепак, тука е проблемот - никаде во RuNet не постои компетентен водич за тоа како да се имплементира Open Graph на блог! Одлучувајќи дека проблемот не е толку сериозен, го ставаме на задниот режач.

Подоцна, пронајдовме неколку статии на други блогови за два интересни начини за зголемување на CTR во прашање (CTR - атрактивноста на фрагментот, што го натера корисникот да кликне на нас). Овие методи се како што следува: додавање ѕвезди на рејтинг за секоја статија и воведување на трошки од леб (јас ќе објаснам секоја ставка подоцна).

Ова е местото каде што го пронајдовме приклучокот за WordPress оптимизација од Yoast.

Ова е местото каде што го пронајдовме приклучокот за WordPress оптимизација од Yoast

Јас слушнав дека ова е еден вид на аналог на истата Платинум оптимизација и други, но за мене беше пријатно изненадување дека функционалноста на овој приклучок не е ограничена. Понатамошното истражување само ме погоди и ми дозволи да нагласам голем број важни функции за блогот.

Значи, ова е она што на WordPress оптимизација од Yoast додаток може да направи:

 1. Оптимизација на главната страница и фино подесување на секој напис (титл, опис, клучни зборови и сè друго).
 2. Сопствена карта (карта на сајтот).
 3. Поставување на отворен графикон и слични места за Твитер
 4. Воведувањето на "трошки од леб" на блогот.
 5. Уредување на robots.txt и .htaccess датотеки без да мора да одат на хостинг или да користите FTP клиент.

Се согласувам, значителна листа на функционалност за еден plug-in. Како резултат на тоа, користењето на овој приклучок ми дозволи да ги отстранам Platinum SEO, Google Sitemap XML и FileRed додатоците, како и да го решат проблемот со трошки од леб и старото срања со репости на Фејсбук.

Сите од горенаведените ми дозволија да дојдам до следниов заклучок:

WordPress оптимизација од Yoast

Па, сега да продолжиме да го инсталираме и конфигурираме овој чудесен приклучок. Таа е инсталирана како вообичаено: одете на додатоците - Додајте нова, внесете WordPress оптимизација во пребарувањето и инсталирајте го првиот издаден од Team Yoast. Активирај.

Можете да ја гледате презентацијата, но ние нема да се задржиме на него, туку да продолжиме со поставувањето на основаноста.

 1. Прилагодете ги насловите и метаподатоците.

Пред да ја конфигурирате оваа ставка, треба да ги внесувате сите метаподатоци од стариот приклучок. Одете во менито "Оптимизација - алатки" и изберете Увоз и извоз. Тука нè интересира табулаторот "Увоз од други приклучоци за оптимизација". Овде ќе ви биде понуден увоз од три приклучоци. Избираме твое и увезуваме.

Ако не сте го користеле овде пред (на пример, Platinum SEO), тогаш ќе треба да направите малку повеќе работа.

Одете во менито за приклучоци и, како и обично, инсталирајте оптимизиран Data Transporter. Потоа оди на "Алатки - оптимизација на податоци транспорт". Овде можете да изберете од голема листа. Во првото поле, одберете го стариот приклучок, во втората - WordPress SEO. Кликнете Анализа, и ако нема грешки, кликнете Конвертирај.

После тоа, можете да го оневозможите и избришете приклучокот за оптимизација на податоци и стариот оптимиски приклучок, тие повеќе не се потребни.

Сега ние ќе ги поставите метаподатоците веќе во новиот приклучок. Одете во соодветното мени "Оптимизација - заглавија и метаподатоци". Овде, во првиот таб, можете да изберете сепаратор за прикажаните податоци.

Овде, во првиот таб, можете да изберете сепаратор за прикажаните податоци

На пример, ако сте напишале "Блог на Иван Петров" во менито "Опции - Општо" и "Сè за домаќинство" во краток опис, тогаш, на пример, ако го изберете сепараторот како вертикална линија, вашиот лист на главната страница ќе биде како што следува: "блог на Иван Петров Сè за домаќинството "(потсетете се дека страниците со страници може да се гледаат со прикажување на ливчето на оваа страница во прелистувачот).

Понатаму, во другите јазичиња - Главна страница, Видови записи, итн. - Ве советувам да не менувате ништо, сè е точно таму.

Како да направите фрагмент

Сега одете во уредување на било која статија. Еве, под блокот на текстот на статијата веќе ќе биде додаток за блог. Ако имаш метаподатоци во друг приклучок, тогаш тие веќе се префрлени тука. Во истите полиња се наполнуваат нови букви и опис.

 1. Мапа на сајтот.

Ако користите приклучок на Google XML Sitemap, тогаш кога ќе инсталирате WordPress оптимизација веднаш ќе кажете за некомпатибилноста на овие приклучоци. Овој проблем е решен едноставно: прво, ние го оневозможуваме и избришеме Мапа на сајтот XML.

Сега одете на менито SEO - XML ​​Мапа на сајтот.

Сега одете на менито SEO - XML ​​Мапа на сајтот

Ако полето за избор на врвот "Провери ја оваа ставка за да се овозможи картичката на XML" е проверено, потоа отстранете го, снимете го, повторно ставете го и зачувајте повторно. Ова ќе ја ажурира мапата креирана од приклучокот, а сега кликнувајќи тука на "XML Sitemap" ќе отидете на вашата карта.

Сега поставете ја мапата. Добрата карта содржи само страници, статии и наслови. Затоа, во табулаторот "Типови на записи", означете го означувањето "Медиумите" и во табулаторот "Таксикономии" - "Тагови" и "Формат". Важно е дека персоналните компјутери не индексираат непотребно ѓубре .

ЗАБЕЛЕШКА: линкот до картата на сајтот може да се разликува од линкот до мапата генерирана од приклучокот на Google XML Sitemap, па ако сте го користеле и наведените линкови до мапата во Google и Yandex вебмастерот и други извори, како и во датотеката robots.txt, тогаш овие врски мора да се заменат, во спротивно кучето ќе одлучи дека веќе немате картичка.

роботи txt за WordPress

Датотеката robots.txt, како што реков, може да се уредува во истиот приклучок: одете на оптимизација - алатки, изберете FileEditor, а во robots.txt промените врската во линијата на Sitemap.

Ако сте регистрирале блог во Yandex и Google webmaster панелите, тогаш мислам дека заменувањето на линковите кон самите картички нема да биде тешко. Останатите не се мачат уште, напис за ова и компилацијата на robots.txt ќе пишувам оваа недела.

Исто така, ако го користите приклучокот на Dagon Design Sitemap Generator, тогаш во неговите поставувања (Settings - DDSitemapGen) не заборавајте да ја наведете патеката до новата мапа на сајтот исто така.

 1. Прекрасни пораки на Фејсбук и Твитер

Со цел да се направи убави reposts во овие Соц. мрежа, најпрво одете во "Оптимизација - социјални мрежи" и во јазичињата на Фејсбук и Твитер, бидете сигурни дека постојат знаци за додавање на метаподатоци.

Тука исто така можете да го напишете името и описот што ќе бидат прикажани кога ќе ја објавите главната страница.

Следно, одиме во уредување на која било статија, движете се надолу до блокот со додатоци, и таму изберете табот Социјални мрежи.

Ова е местото каде што се напишани името и описот, како и сликата што ќе биде прикажана за време на repost на овој член во соодветниот soc. мрежа. Во принцип, името и описот не може да се пополнат, тие ќе бидат префрлени од написот и описот на самиот напис, но сликата треба да биде индицирана така што нема "рулет" при изборот на слика на Фејсбук / Твитер кога ќе се појавиш или ќе ви даде врска.

Трошките на леб на местото

 1. Трошки од леб

Ајде да се доближиме до ова прашање и да дознаеме што е тоа и со што јадат. Трошките од леб се низа што ја покажува патеката на страницата од главната страница до одредена статија. Како што реков погоре, трошките од леб го зголемуваат CTR во испораката, бидејќи наместо вообичаениот URL, трошките од леб се појавуваат во фрагментирањето, што привлекува поголемо внимание.

Се согласувам, изгледа попривлечно. Се согласувам, изгледа попривлечно

Тие се конфигурирани многу едноставно: во менито оптимизација - Напредно во првиот таб, стави штиклирајте "Овозможи трошки од леб". Следно ќе биде нивното поставување. Тука можете да го смените покажувачот (подобро е да го напуштите стандардниот), наведете го текстот на главната страница прикажана во трошките. Остатокот, исто така, е подобро да замине.

Единствено што е важно тука е да го наведете "Рубриката" во последната линија на "Record", така што темата (рубриката) на статијата е прикажана во трошките меѓу главниот напис и статијата.

Потоа, внесете го кодот на трошките во шаблонот. Тука е самиот код:

if (function_exists ('yoast_breadcrumb'))) {

yoast_breadcrumb ();

}

Вметнати во single.php, препорачувам на почетокот на статијата пред насловот или на крајот по збогум. Ако имате било какви тешкотии, контактирајте го хонорарот или контактирајте ме преку повратни информации.

Во принцип, трошките во фрагментот треба да работат дури и без кодирање, но ова не е докажано.

Пријатели, во принцип, овие се сите основни функции на WordPress SEO од Yoast додаток. Приклучокот е достоен за внимание, не земајте време и го претставите на вашиот блог, тоа ќе ја зголеми вашата атрактивност и точноста на фрагментот во ова издание.

Ако имате било какви прашања или ви треба помош - напишете ги коментарите, помогнете и одлучувајте.

Исто така, ако само што почнувате да инсталирате додатоци на блог, прочитајте една многу корисна статија.

Член: " Основни и дополнителни блог додатоци "

Не заборавајте за натпреварот! Мислам дека сега, кога секој има високи трошоци за одмор, парите нема да бидат излишни за никого Не заборавајте за натпреварот

Дознај повеќе: " Резултатите од мајскиот дел од натпреварот и условите за јуни "

Во блиска иднина, како што веќе реков, почекајте статија за поставување и спроведување на рејтинг (ѕвезди) и интегрирање на вашиот блог во веб-администраторот на PS панелот.

За сега, задржи крстозбор:

Ажурирано: крстозбор реши! Победници:

5 поени - римски
4 бода - Армат
3 поени - Ана
2 поени - Инна
1 поен - Алекс

Успеси, трпеливост и сето најдобро.

Со почит, Александар Попов .

Меню сайта
Мини-профиль
 • Регистрация Напомнить пароль?

  Бесплатно можно смотреть фильмы онлайн и не забудьте о шаблоны dle на нашем ресурсе фильмы бесплатно скачать c лучшего сайта
  Опросы
  Топ новости
  Инструкция: как включить подсветку клавиатуры на ноутбуке Asus


  Заблокировалась и отключилась встроенная клавиатура на ноутбуке: как снять блокировку и включить? 


  Ремонт ноутбука ASUS N75S в Санкт-Петербурге (СПб): замена дисплея, замена клавиатуры, ремонт корпуса Асус N75S, замена матрицы
  Услуга Стоимость, руб. Диагностика ASUS N75S Бесплатно (500р при необходимости разбора) Профилактические работы с системой охлаждения + замена кулера 2500 р * Замена чипа (видеочипа) ASUS N75S 6000-6500 Замена

  Как поменять клавиатуру на ноутбуке самостоятельно?
  Владельцы мастерских по ремонту компьютеров часто встречаются со случаями, когда приносят ноутбук, на который была пролита какая-либо жидкость. В некоторых случаях подобная ситуация означает, что понадобится

  Как правильно и быстро снять клавиши с клавиатуры ноутбука
  При продолжительной и тем более неаккуратной эксплуатации ноутбука часто образуются проблемы с клавишами. Они могут залипать, плохо нажиматься, а некоторые клавиши и вовсе могут сломаться. Для решения

  Как почистить клавиатуру компьютера
  С появлением компьютера человек все больше времени проводит за ним. Это и рабочий инструмент, и средство развлечения. Поэтому, совсем неудивительно, что определенные устройства, используемые для ввода

  Замена и ремонт клавиатуры для ноутбука, видео-инструкции
  Замена клавиатуры и кнопок ноутбука показано на видео с подробным объяснением процесса. Цена замены в сервисном центре от 200 рублей . Звоните по тел: +7 (812) 640-03-20 . Замена или ремонт

  4 способа, как отключить клавиатуру на ноутбуке
  Если у вас есть ноутбук, то клавиатура и тачпад на нем являются важными составляющими, без которых работа на устройстве будет вызывать сложности. Конечно есть альтернативы в виде клавиатур и мышей, которые

  Как правильно и быстро снять клавиши с клавиатуры ноутбука
  При продолжительной и тем более неаккуратной эксплуатации ноутбука часто образуются проблемы с клавишами. Они могут залипать, плохо нажиматься, а некоторые клавиши и вовсе могут сломаться. Для решения

  Как правильно и быстро снять клавиши с клавиатуры ноутбука
  При продолжительной и тем немало неаккуратной эксплуатации ноутбука часто образуются проблемы с клавишами. Они могут залипать, нехорошо нажиматься, а некоторые клавиши и вовсе могут сломаться. Для решения